Sałatki:
Sałatka z kurczaka:
125 g. piersi z kurczaka,
6 plastrów ananasa z puszki,
30 g. rodzynków,
100 g. kukurydzy z puszki,
125 ml. majonezu,
sól,
pieprz,
szczypta curry.
Piersi kurczaka ugotować w małej ilości posolonej wody.
Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć
z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki
spażyć, odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić.
Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki
połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry,
solą i pieprzem.
Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, możemy
dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.Sałatka z tuńczyka:
400 g. tuńczyka z puszki
1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
banan,
250 ml. majonezu,
łyżeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
słodka papryka,
sól,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki
jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki,
skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z
osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w
kostkę, trzecie pokroić na ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i
odrobinę papryki.
Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z
cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami
jajek i posypać papryką. Sałatka indyjska:
100 g. długoziarnistego ryżu
100 g. czerwonej fasoli z puszki,
mała cebula,
kostka rosołowa,
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ),
50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza,
łyżka soku cytrynowego,
natka,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz.
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z
dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie
wystudzić.
Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w
plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki.
Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo
dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem
i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku.
Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią
sałatkę. Przekąska z serem.:
główka sałaty,
2 dymki,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 pomidory,
20 czarnych oliwek,
zielona papryka,
100 g. chudej szynki lub piersi z kurczaka,
150 g. sera camembert lub rokpol.
SOS
2 łyżki oleju,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
ząbek czosnku.
Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać,
pokroić w cienkie krążki.
Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki,
oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę
pokroić w cienkie słupki.
Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser,
wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami.
Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, posolić do smaku.
Sałatkę polać sosem.Z szynką i pieczarkami:
400 g. ryżu,
400 g. pieczarek,
świeży ogórek,
2 cebule,
200 g. szynki,
2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),
3 łyżki octu winnego,
7 łyżek oliwy,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości
osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki.Cebulę
pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.
Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć.
Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z
warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi
ziołami.Dania z ryżem:
Składniki:
1 woreczek ryżu
3 szklanki wody
1 mały seler naciowy
½ puszki konserwowego groszku
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki gotowego sosu sałatkowego z jogurtem
2 łyżeczki musztardy
1 plasterek szynki
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie/ 1 szklanka/, odcedzić, osączyć i wystudzić. Seler umyć, pokroić w kostkę . Do garnka wlać ½ litra wody , osolić. Dodać pokrojony seler i konserwowy groszek i gotować około 5 minut, odcedzić, osączyć na sicie, wymieszać z ryżem. Do sosu sałatkowego wrzucić posiekaną zieloną natkę pietruszki. Polać ryż z warzywami. Plasterek szynki posmarować musztardą, dodać troszkę ryżu z warzywami i zwinąć w roladkę. Podawać z pozostałym ryżem na gorąco.
Składniki:
1 woreczek ryżu
3-4 łyżki wody
sól
1 łyżeczka masła
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
2 średnie marchewki
świeżo zmielony biały pieprz
½ szklanki startego żółtego sera Gouda
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć wystudzić. Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło dodać marchewki i cebulę, przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodać wodę, gotować kilka minut. Dodać ryż i starty żółty ser, wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.
Składniki:
1 małe mango
1 pierś z kurczaka
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka białej błyskawicznej zasmażki
szczypta przyprawy curry
Sposób przyrządzenia:
Ryż zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, nie dopuścić do wystygnięcia. Mięso pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie, podlać wodą dodać zasmażkę i szczyptę przyprawy curry, wymieszać. Mango, umyć, obrać i pokroić na kawałki. Połowę owocu przełożyć do sosu. Do potrawki przełożyć gorący ryż, wymieszać. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Składniki:
torebka ryżu
4 jajka
cebula
żółty ser
olej
Sposób wykonania:
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać do odcedzonego ryżu.
Dodać jeszcze 3 łyżki startego sera oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać i z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.